У нас действует бесплатная доставка для >>> |
Квітковий пилок (бджолине обніжжя)Обніжжя бджолине висушене і змішане з медом. В чому різниця.Дієтичні та лікувальні властивості пилкуСпособи вживання квіткового пилку при різних захворюванняхОбніжжя бджолине висушене і змішане з медом. В чому різниця.За своєю користю для організму людини та доступністю поживних речовин найкориснішим є свіжозібране обніжжя. Однак воно досить вологе (30 %) і при зберіганні швидко псується. Тому для тривалого зберігання застосовують різні методи консервування обніжжя.Сушіння обніжжя є найпоширенішим способом консервування. Та з точки зору біологічної цінності значно краще вживати обніжжя, що законсервоване медом. Щоб краще це зрозуміти розглянемо будову пилкового зерна. Кожна грудочка обніжжя складається з мільйонів пилкових зерен – чоловічих статевих клітин рослин. Кожне пилкове зерно має два шари оболонок: екзину (зовнішній) та інтину (внутрішній) та ядро, в якому знаходяться необхідні нам корисні речовини. Екзина характеризується надзвичайною стійкістю. Вона не розчиняється в кислотах та лугах, витримує температуру до 300 0С. В екзині є так звані апертури – канали, що зв’язують ядро і його субстанції з зовнішнім середовищем. Коли пилкові зерна висихають, апертури змикаються, оберігаючи від дії зовнішнього середовища статеві клітини ядерних субстанцій. У вулику бджоли не висушують квітковий пилок, а консервують його медом, перетворюючи в пергу. При цьому апертури не пересихають і через них є доступ до поживних речовин ядер. Тому найповніше біологічний ресурс пилку використовується при вживанні перги. Якщо порівнювати сухе обніжжя та обніжжя, законсервоване медом, то біологічно доцільніше вживати пилок з медом. Зберігати суміш пилку з медом необхідно в холодильнику. Для змішування з медом використовується злегка підсушене обніжжя, яке все ще має високу вологість. У обніжжі наявні дріжджі і тому консервуючої дії меду може бути недостатньо, за кімнатної температури суміш меду і обніжжя може забродити. Дієтичні та лікувальні властивості пилкуВсім відомо про дієтичні та лікувальні властивості меду і зовсім мало хто знає про дієвіші цілющі властивості пилку квіткового (обніжжя бджолиного). А за вмістом поживних речовин пилок квітковий значно переважає мед.Якщо співставити складові обніжжя бджолиного і відомих, широко рекламованих в Україні, полівітамінних, амінокислотних і мінеральних комплексів (за даними анотації на препарати), то можна спостерігати такі результати (В.А. Соломка, 1998):
Професор О.І. Волошин зі співавторами виданої монографії “Пилок квітковий” (1998) переконливо доводить, що використання пилку є комплексом методів оздоровлення і раціонального харчування людей. Вони поділяють наявні в пилку біологічні чинники на такі основні групи.
Білки та вільні амінокислоти являють собою білковий комплекс, у складі якого 22 амінокислоти, з них 10 називаються незамінними й не можуть бути синтезовані. Пилок містить також нуклеїнові кислоти. Вітаміни та їхні попередники (провітаміни) – одна з найбагатших груп важливих чинників біологічної активності. В пилкових зернах утворюються всі відомі вітаміни. Відзначається особлива роль пилку в забезпеченості вітамінами групи В. Висока цінність його визнана за вмістом провітаміну А. В квітковому пилку різних рослин вміст каротиноїдів коливається від 0,66 до 212,5 мг на 100 г. Відзначається також високий вміст вітамінів С, Е, Р. Всі вони – регулятори певних життєвих функцій організму і мають постійно надходити в організм за нормального харчування. Зокрема, вітаміни групи Р – рутин (цитрин) зміцнює стінки капілярів, сприяє підвищенню стійкості до інфекцій. Рутин запобігає кривовиливу у мозок, сітківку ока й серце. Але найголовніше, що вітамін Р підсилює дію вітаміну С, запобігає його руйнуванню окисленням. Ліпіди представлені в основному тригліцеридами і фосфоліпідами. Їх вміст в обніжжі ботанічних видів рослин коливається від 2 до 20 %, з яких близько половини становлять есенціальні жирні кислоти. Доведено їх роль у виведенні з організму холестерину та синтезі простагландинів. Фосфоліпіди (лецитин, інозитфосфогліцериди, кефаліни та ін.) входять до складу всіх без винятку клітинних мембран людського організму, вибірково регулюють транспортування іонів, забезпечують нормальний обмін речовин, запобігають розвитку атеросклерозу. Антисклеротична дія пилку зумовлена також присутністю в ньому фітостеринів (від 0,6 до 1,6 %). Квітковий пилок є сировиною для отримання жиророзчинної групи біологічно активних речовин. Встановлено, що в квітковому пилку, зібраному з різних рослин, вміст ліофільних речовин та каротиноїдів знаходиться в достатньо постійних межах. Мінеральні елементи, серед яких особливу цінність мають 23 мікроелементи, зокрема залізо, цинк, мідь, фосфор, марганець, кобальт, сірка, нікель, срібло та ін. Сукупний вміст макро- і мікроелементів (28 назв) становить 1–6 % сухої маси пилку, що надає йому важливого значення при вживанні як харчового продукту та лікувального засобу. Вони регулюють процеси кровотворення, судинного тонусу, водно-сольового обміну і підвищують опірність організму. Фенольні сполуки (флавоноїди і фенолокислоти) пилку виявляють широкий спектр дії, зокрема протизапальної, антиоксидантної, капілярозміцнюючої, антисклеротичної, гепатопротекторної, протипухлинної, антибактеріальної. Фітогормони виявляють стимулювальну дію на ріст тканин, регенерацію, активують ендокринні регуляторні процеси. Ці сполуки містяться в ядерних субстанціях пилкових зерен. До біологічно активних компонентів пилку належать також ферменти. Значну частину в складі пилку становлять вуглеводи – фруктоза, глюкоза, сахароза, крохмаль та ін. У різних його сортах вони займають 13–48 %. Під час виготовлення бджолами перги відбувається ферментація, внаслідок чого утворюється більше простих, легкозасвоюваних речовин порівняно зі свіжим пилком. Проте перга використовується поки що в обмежених кількостях з причин труднощів її добування з бджолиного гнізда. В чистому вигляді пилок (обніжжя) з метою профілактики рекомендують приймати один-два рази на день за 30 хв до їжі по 1 чайній ложці з такою ж або в 2-3 рази більшою кількістю меду. Розсмоктують пилок в роті і не запивають водою, або іншою рідиною протягом 15-20 хв. Курс вживання – від 20 днів до місяця. Повторні курси – після місячної перерви. Обніжжя дозують об’ємно. В 1 чайній ложці (без верху) міститься 5 г, в десертній 10 і столовій – 15 г. Набрані з верхом ложки містять відповідно по 8, 15 і 24 г обніжжя. Бджолине обніжжя рекомендується вживати при: Атеросклерозі, гіпертонії, ішемічній хворобі серця, коронакардіосклерозі, дистрофії міокарду, стенокардії, варикозному розширенні вен та інших серцево-судинних захворюваннях, анемії, схильності до тромбозів, астенії, неврастенії, інволюційних психозах, депресії, абстинентному синдромі, вегетативних неврозах, головних болях, зниженні пам’яті, клімактеричному синдромі, хронічних бронхітах, бронхоектатичній хворобі,бронхіальній астмі, пневмоніях, туберкульозі легень, абсцесі легень, гастритах, виразковій хворобі шлунку та дванадцятипалої кишки, ентеритах, колітах, дискінезії жовчовивідних протоків та жовчного міхура, хронічних гепатитах, ендемічному зобі, хронічних захворюваннях нирок, простатитах, везикулітах, аденомі простати, порушенні обміну речовин, відставанні в рості, гіпо- та авітамінозах, переломах, ранах, опіках, перевтомі, кон’юктивітах, зниженні гостроти зору,випадінні волосся, дерматитах, сильному схудненні, зниженні імунітету, хронічних інтоксикаціях, радіоактивному опроміненні, відновленні сил після тяжких захворювань та хірургічних операцій, профілактиці процесів старіння, зміцненні стану людей похилого віку, підвищенні захисних сил організму. Протипоказання: Індивідуальна непереносимість обніжжя. Є одне застереження. В обніжжі високий вміст провітаміну А – в 20 разів більше, ніж у моркві, і при наявності в раціоні інших, багатих вітаміном А продуктів велика доза пилку (особливо при тривалому вживанні) може призвести до гіпервітамінозу. Всі унікальні властивості обніжжя бджолиного зберігають тільки за умови правильного збирання, сушіння, зберігання, переробці і вживання цього продукту. Зберігати обніжжя бджолине потрібно при температурі менше + 10oС, вологості менше 65 %, в холодильнику на нижній полиці, в тарі з щільно закритою кришкою. Недопустиме потрапляння прямих сонячних променів. Термін зберігання – до 1 року. Способи вживання квіткового пилку при різних захворюванняхДля лікування гіпертонічної хвороби рекомендується приймати квітковий пилок у суміші з медом (у співвідношенні 1:1 або 1:2) - по 1 чайній ложці 3 рази на добу. Курс лікування – 15-20 днів. |
укр / рус Полезная информацияБронхит Геморрой Гипертония Простатит |